Астероїд визнали єдиною причиною вимирання динозаврів

Динозаври могли б жити на Землі ще багато років, якби не величезний астероїд, який викликав планетарну катастрофу 66 мільйонів років тому. Деякі дослідники стверджували, що доісторичні істоти почали вимирати ще до космічного удару, і їх в будь-якому випадку чекало швидке зникнення.

Вчені з Університету Бата і Музею природної історії з’ясували, як жили динозаври в кінці крейдяного періоду. Їм не вдалося виявити ніяких ознак занепаду, повідомляє Royal Society Open Science.

Автори зібрали всю наявну інформацію про генеалогічні лінії різних сімейств динозаврів. Потім вони застосували статистичну модель, щоб встановити, чи могли ці групи створювати нові види.

Результати показали, що до удару астероїда динозаври були поширені на всіх континентах планети і займали найвище місце в харчовому ланцюзі. Одні групи були близькі до зникнення, але інші – цілком життєздатні. Якби катаклізм не відбувся, вони могли б залишитися домінуючим елементом екосистем ще на дуже довгий час.

«Деякі групи, такі як гадрозаври (качконоси) і цератопси, процвітали, і немає ніяких доказів того, що вони збиралися вимирати 66 мільйонів років тому», – зазначили автори.

Падіння астероїда необоротно змінило живий світ планети. До нього ссавці існували, але були не надто численними. Але після вимирання динозаврів вони змогли зайняти звільнені екологічні ніші і перетворитися в домінуючий клас.





ІНШІ НОВИНИ