Повторюються кожні 114 днів: астрономи заявили про дивні спалахи в далекій галактиці

Співробітники Гавайського університету заявили про те, що вже досить давно фіксують дивні спалахи в галактиці ESO 253-3. Вчені підкреслили, що унікальність цих спалахів полягає в тому, що вони повторюються кожні 114 земних діб. Про це вчені розповіли на з’їзді Астрономічного товариства США.

Вони підкреслили, що галактика, звідки надходять дивні спалахи, знаходиться на максимально віддаленій відстані від Сонця – в 570 мільйонах світлових років. Для порівняння фахівці нагадали, що відстань від Сонця до найближчої зірки становить 4 мільйони світлових років.

«На даний момент у нас є відомості про двадцять спалахів в галактиці ESO 253-3. Йдеться про передбачувані події, які в середньому повторюються кожні 114 днів. Перша така подія була зареєстрована в листопаді 2014 року в рамках проекту All-Sky Automated Survey for Supernovae (ASAS-SN)», – розповіли астрономи.

За їхніми словами, спочатку вони думали, що фіксують спалахи наднових, проте зрозуміли, що це явище носить регулярний характер, і тепер розглядаються найрізноманітніші версії. Зокрема, вчені вже встановили, що спалахи відбуваються в масивній чорній дірі, що знаходиться в центрі цієї галактики.





ІНШІ НОВИНИ