Ліки проти раку: український вчений розповів правду про відкриття в Антарктиді

Інформація про те, що рослини з Антарктиди стануть новими ліками проти раку є дуже перебільшеною засобами ЗМІ. Про це розповів виконуючий обов’язки директора Національного антарктичного наукового центру Євгеній Дикий.

“Воно все так, але цей кейс показує усю складність спілкування з представниками ЗМІ. Як все було? Літо, цього року, плануємо прес-конференцію, запрошуємо журналістів в лабораторію, де досліджується і клонується луговик, демонструємо, розповідаємо, відповідаємо на всі питання. По завершенні 2-часової лекції звучить питання: ці рослини можуть бути потенційно дієвими для захисту від раку шкіри. А дальше друкуються заголовки про те, що українські вчені знайшли ліки від раку. Ну як так? Я там був, ніхто з нас навіть нічого подібного не казав. Журналістам потрібні красиві і гучні заголовки, навіть якщо це не відповідає дійсності. А ми, вчені, звикли навпаки, нехай все буде дуже нудно але правдиво, нехай все буде достовірно”, – розповів вчений.

Експерт пояснив, чому інформація, яку розповсюджують журналісти є не зовсім коректною.

“Справа в тому, що від вивчення рослин в Антарктиді до створення з них ліків, які будуть використовуватись в лікарнях, має пройти приблизно 20 років. Проблема в тому, що преса не любить довго чекати. Наука працює на так швидко. Вчені досліджують те, як природа працює сама по собі, а далі в процес вступають інженери-винахідники і показують як це буде працювати на практиці. Це два різних покоління. Сьогодні цей шлях і так сильно скоротився, особливо в біотехнологіях. Це один з секторів, в якому в межах одного покоління відбувається перехід від фундаментальної науки до прикладної”, – пояснив Дикий.

Він також розповів про вартість таких досліджень.

“Якщо через 20 років це відбудеться – буде чудово. Це дуже дороговартісні дослідження, які вимагають залучення декількох міліардів. Це при тому, що в рік на дослідження в Антарктиці ви витрачаємо 2 млн. дол. Мова йде про всі дослідження”, – підсумував експерт.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ