Вчені з’ясували, що ховається під «замком Дракули»

Археологи просканували за допомогою радару фундамент знаменитого замку Корвін в Трансільванії, і знайшли сліди кількох приміщень, про існування яких історики раніше не знали.

«Ми не знайшли жодної кімнати для катувань Дракули, але виявили сліди будівлі, побудованої в XVII столітті. Вона, швидше за все, виконувала якісь адміністративні функції. У будь-якому випадку, наші відкриття допоможуть нам відновити історичний вигляд замку – жодної повної мапи не збереглося, що ускладнює його вивчення і реставрацію », – заявила Ізабель Морріс (Isabel Morris) з Прінстонського університету (США).

Граф Дракула, найвідоміший вампір в світовій літературі, зобов’язаний своїм існуванням трансільванському князю Владу Цепешу, що правив Валахією в другій половині 15 століття. Він прославився неймовірною навіть для того часу жорстокістю, схильністю до тортур і масових страт неугодних бояр і полонених ворогів.

Подібні риси його характеру, як вважали багато літописців і сучасних істориків, привели до того, що він швидко отримав два прізвиська – Дракула, що означає «диявол» на одному з діалектів румунсько-молдовської мови, і Цепеш – «кілок».

Практично з перших днів своєї самостійної політичної та військової кар’єри, Владислав ворогував з угорським воєводою Яношем Хуньяді, за чиїм наказом були страчені батько і старший брат Дракули.

Поразка військ Угорщини та слов’янських князів у битві на Косовому полі 1448 року дозволила Цепешу повернути собі трон, проте буквально через півроку Хуньяді і його союзники розбили війська Дракули і повернули на трон Владислава II, вбивцю його батька.

Майбутній «сажатель на кіл» втік до Молдавії, де він потрапив в полон і був перевезений, як стверджують деякі волоські хроніки того часу, в родове гніздо Хуньяді, замок Корвін, побудований в околицях сучасного румунського міста Хунедоара. У полоні він провів кілька років, встиг пережити самого Хуньяді, який помер від чуми в 1456 році, і повернути собі свої землі і могутність.

Багато істориків не вірять в подібні теорії, так як вкрай малоймовірно, що Дракула міг відправитися в Молдавію у 1448 році, знаючи, що там правлять союзники Хуньяді. Незважаючи на це, замок Корвін досі привертає увагу і вчених, і любителів вампірських історій, які однаково активно намагаються знайти тут сліди реального Дракули.

Морріс і її колеги провели перші серйозні пошуки різних «потаємних кімнат для тортур» та інших загублених приміщень, дослідивши фундамент родового гнізда угорських воєвод за допомогою спеціальних радарів. Їх режим роботи був підібраний таким чином, що радіохвилі, які породжуються ними, могли проникати на глибину в кілька десятків метрів.

Як зазначила Морріс, її команді не вдалося знайти подібних приміщень, але вони знайшли сліди споруди набагато більш пізнього часу, що грала якісь адміністративні функції. До того ж, вони виявили особливі кам’яні «підпірки», що підтримують замок в тих ділянках, де його фундамент виходить за межі твердих гірських порід скелі, на якій він побудований.

Ця інформація, за її словами, допоможе реставраторам зрозуміти, як слід зміцнити стіни замку, а археологи зможуть її використовувати для вивчення того, в які історичні епохи він переживав різні перебудови і розширення.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ