У Північному Льодовитому океані зник острів

Гідрографи Північного флоту виявили зникнення острова Перламутровий, який знаходився в складі Землі Франца-Йосифа. Про гідрографічну діяльність Північного флоту на брифінгу, присвяченому підсумкам діяльності флоту в році, що минає, розповів командувач адмірал Микола Євменов.

Звіт відображає підсумки експедиційної діяльності, виконаної гідрографами Північного флоту в період з 2015 по 2018 роки на гідрографічних судах «Візир» і «Сенеж». За цей час експедиційними групами Північного флоту були відкриті і описані одна протока, 12 островів, 14 мисів, 6 бухт.

Гідрографи Північного флоту картографували раніше виявлені географічні об’єкти – острів Рожкова в затоці Кривошеїна Нової Землі, протоку, що розділила острів Нортбрук, з умовною назвою «протоку Гайдівського» на архіпелазі Земля Франца-Йосифа, мис в губі Глазова.

У звіті також зазначені нові географічні об’єкти протока Неспокійна і два острови з умовними назвами «Західний Нортбрук» і «Східний Нортбрук». В одній з проведених експедицій було виявлено і зникнення острова Перламутровий (архіпелаг Земля Франца-Йосифа). Площа відкритих островів перевищила площу Князівства Монако.

Про причини зникнення острова не повідомляється.

Перламутровий – острів архіпелагу Земля Франца-Йосипа. Адміністративно він належав до Приморського району Архангельської області Росії. Перебував у східній частині архіпелагу південно-західного узбережжя острова Греєм-Белл на відстані менше 200 метрів від нього. Мав круглу форму діаметром близько 1,5 кілометра. Був повністю покритий льодом. Висота острова становила від 8 метрів на півдні до 22 метрів в центральній частині.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ