Вчені дізналися, як врятувати Землю від екологічної катастрофи

З кожним роком все більше вчених схиляються до думки, що людству доведеться шукати позаземні джерела мінералів, які містять рідкісні для Землі елементи, такі як: золото, кобальт, залізо, рутеній, реній, вісмут, осмій, родій, молібден, магній, нікель, паладій, платину.

Допомогти жителям Землі зможе, в першу чергу, Місяць і деякі астероїди. Сучасні технології дозволяють ввести в дію шахти на Місяці і астероїдах до середини XXI століття.

Економічно вигідно видобувати на Місяці гелій-3, який накопичується в реголіті під дією сонячного вітру. Родовищ гелію-3 на Землі немає, його напрацьовують у атомній промисловості в дослідницьких цілях. Вчені кажуть, що гелій-3 може служити паливом для токамаків (тороїдальна камера з магнітними котушками) і може допомогти вирішити енергетичні проблеми Землі.

Окремо варто відзначити і екологічний аргумент космічної галузі – деякі рідкісні елементи (підгрупи платини) можна задіяти у сонячних батареях і каталізаторах. Автори матеріалу вважають, що перенесення видобутку копалин за межі Землі знизить навантаження на навколишнє середовище нашої планети. Відомо, що родовищ цих руд дуже мало, і надалі жителям Землі знадобиться поглиблювати шахти, що залишить вуглецевий слід.

Проблема в тому, що поки що єдина країна, яка реалізує Місячну програму – це Китай. Як відомо, розгортання постійного модуля на Місяці неможливе без експлуатації місцевих ресурсів, які в подальшому дозволять захистити екіпаж від випромінювання, виробляти ракетне паливо та витратні матеріали для 3D-принтера, на якому друкуватимуть деталі машин і будівель.

Леткі сполуки — цінний ресурс. Відомо, що в замороженому стані на полюсах Місяця є: водяний лід, аміак, монооксид вуглецю, легкі вуглеводні. У місячному ґрунті є: кисень, метали, кремнезем.

Напередодні повідомлялося, що до Місячної програмі мають намір повернутися і США. Американські астронавти також хочуть освоїти Місяць, який, як передбачається, стане стійким майданчиком для освоєння Марсу до 2030 року. Над проектом по запуску людини працює компанія Ілона Маска SpaceX, а також компанія Boeing (корабель CST-100 Starliner з ракета-носієм Atlas V).

Джерело





ІНШІ НОВИНИ