Вчені розкрили давню таємницю “бога зі здертою шкірою”, моторошне видовище

В мексиканському штаті Пуебла був знайдений храм одного з найважливіших божеств доіспанської епохи Шипе-Тотека, місцеві називають його паном зі здертою шкірою. Досить страшна назва, як для божества.

Вшановувати це божество почали індіанці Мезоамерики. Вчені Мексики повідомляють, що крім руїн знайденого храму були виявлені також кам’яні скульптури, що зображують Шипе-Тотека. Вік творінь – приблизно 900-1150 років. Дивним є той факт, що скульптури досі збереглися, що істотно полегшило роботу вченим.

Вважається, що вшановувати цю істоту, яка символізує родючість і відродження, почали ще в доацтекську епоху, а пізніше культ пощирився по всій Латинській Америці ще за часів ацтеків. Віруючі в божество стверджували, що Шипе-Тотека здер з себе шкіру, щоб нагодувати людей. Крім того, вважалося, що він насилає на людей хвороби, епідемії, сліпоту і глухоту, так що це божество досить неоднозначне.

Вчені, які займалися розгадкою ритуалів тих народів заявили, що в дні весняного рівнодення аборигени відзначали свято Tlacaxipehualiztli, присвячене Шипе-Тотека. У святкуванні брали участь бранці індіанців тих часів.

Спочатку між полоненими влаштовували гладіаторські бої, а після цього з них знімали шкіру і виривали серце, приносячи в жертву божеству. Пізніше жреці надягали на себе шкіру бранців під час різних ритуалів.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ