Експерти показали рапорт Жукова про звільнення Польщі

На засіданні робочої групи Російського історичного товариства в Москві вперше представили документ про звільнення Польщі від нацистської Німеччини в січні 1945 року.

Це рапорт командувача військами 1-го Білоруського фронту Георгія Жукова на ім’я Йосипа Сталіна. У ньому Жуков повідомляє про виконання наказу про розгром німецьких сил на польській території і звільнення польського населення.

У документі говориться, що «за 17 днів наступальних боїв військами фронту пройдено до 400 кілометрів. Вся західна частина Польщі в смузі 1-го Білоруського фронту очищена від противника, а польське населення, яке п’ять з половиною років перебувало під гнітом німців, звільнено».

Воєначальник також пише про зрив планів фашистів по винищенню поляків і руйнування інфраструктури. «У звільнених великих містах Польщі повністю збережені всі промислові підприємства з усім обладнанням і запасами сировини, що діяли на 14-січня цього року», – рапортує командувач.

У рапорті також йдеться про столицю Польщі Варшаву, яку, за словами Жукова, німці перетворили в руїни.

«Фашистські варвари знищили столицю Польщі – Варшаву, з жорстокістю витончених садистів гітлерівці зруйнували квартал за кварталом. Спровоковане лондонським, польським емігрантським урядом і керівництвом армії Крайової в серпні-вересні 1944 року повстання в Варшаві завершило руйнування міста», – пише маршал.

Начальник Центрального архіву Міноборони Росії Ігор Пермяков повідомив, що на зберіганні в архіві знаходиться повний масив документів по веденню бойових дій радянськими військами в роки Другої світової війни.

Джерело

 





ІНШІ НОВИНИ