Навіщо в Західній Антарктиді пробурили рекордно глибоку свердловину

За 63 години безперервної роботи учасники проекту BEAMISH Антарктичного управління Великобританії пробурили в Західній Антарктиді свердловину рекордної глибини – 2152 м. Про це повідомляється в прес-релізі BEAMISH.  

Роботи велися на крижаному потоці Рутфорда, довжина якого досягає 300 км, ширина – 25 км. Відомо, що з цього потоку в море Уедделла «стікає» досить багато льоду. 

«Товщина крижаного потоку Рутфорда перевищує 2 км. Ми використовуємо величезний термобур з водяною подачею, який може розтопити крижану товщу за два дні », – повідомляється в прес-релізі проекту. 

Роботи дослідників ускладнювала низька температура – -30 ° С. В таких умовах буріння можна було припиняти, оскільки свердловина діаметром 30 см могла замерзнути.

«Я довго чекав цього моменту і дуже радий, що ми нарешті досягли нашої мети. Ми все ще мало знаємо про те, що відбувається в Західній Антарктиці. Нам необхідно зрозуміти, як цей регіон може змінитися в майбутньому, як льодовики, що тануть вплинуть на підвищення рівня Світового океану », – повідомив провідний співробітник Антарктичного управління Великобританії Енді Сміт.
Вчені вже завантажили в свердловину різні прилади для реєстрації температури льоду, тиску води і виявлення будь-яких деформацій в крижаному покриві. Фахівці хочуть дізнатися, чому підвищення рівня моря відбувається швидше, ніж очікувалося, і як довго цей процес може тривати. 

Дослідники відзначили, що теплі води океану руйнують багато льодовиків Західної Антарктиди. 

«Ми хочемо зрозуміти, наскільки слизьким є осадовий покрив під цими льодовиками, і, отже, дізнатися, як швидко вони можуть «стекти» з континенту в море. Це дозволить нам спрогнозувати майбутнє підвищення рівня моря в Західній Антарктиді », – підкреслив фізичний океанограф з Антарктичного управління Великобританії Кіт Макінсон.

22 січня учасники проекту BEAMISH пробурили другу, менш глибоку свердловину і планують створити ще одну. Вчені працюватимуть на місцевості до середини лютого. 

Відзначимо, що проект BEAMISH почався 20 років тому, проте перші спроби дослідників пробитися крізь товщу крижаного покриву не увінчалися успіхом.  





ІНШІ НОВИНИ