Учені: Земля ледь не втратила своє магнітне поле

Близько 565 млн років тому сила магнітного поля Землі скоротилася до найнижчого за всю історію рівня. Про це повідомляє Newsweek.

Сила магнітного поля ледь не зникла взагалі. Однак, в той же момент внутрішнє ядро ​​нашої планети затверділо, вивільнивши тим самим нове джерело енергії для відновлення магнітного щита «в останній момент». До такого висновку прийшли вчені з Університету Рочестера, запропонувавши новий погляд на історію формування ядра планети.

Вважається, що магнітне поле Землі формується саме в ньому. Ядро складається з твердої кулі заліза, оточеного розплавленим металом. Коли планета обертається, рідкий метал теж рухається, генеруючи електричний струм, що в свою чергу, створює магнітне поле.

Без останнього планета була б беззахисною перед сонячними вітрами – потоками заряджених частинок, що прямують від Сонця через всю сонячну систему зі швидкістю в мільйони кілометрів на годину. Якби ці частинки вступили у взаємодію з атмосферою Землі, вони поступово знищили б її, залишивши поверхню планети випаленою пустелею на кшталт Марса.

Команда дослідників на чолі з Річардом Боно з Університету Рочестера хотіли з’ясувати, коли ядро ​​Землі затверділо. Для цього вони проаналізували кам’яні породи, що несуть в собі інформацію про геомагнітне поле. Аналіз зразків, узятих у канадському Сет-Ілі в Квебеку вказав на те, що наша планета пережила тривалий період, коли її атмосфера була дуже слабкою, в 10 разів слабкішою, ніж сьогодні. Цей період слабкості тривав близько 75 тисяч років.

Вчені говорять, що інтенсивність поля в ті часи була настільки низькою, що магнітне динамо було на межі колапсу.

«З еволюцією Землі енергія для підтримки конвекції поступово скорочувалася. Так відбувалося до переломного моменту 565 мільйонів років тому, коли інтенсивність магнітного поля стала критично низькою. Зростання ядра планети дало нове джерело енергії для магнітного динамо», – пояснили вчені.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ