Вчені розповіли про кардинальні зміни, які чекають на Світовий океан до кінця XXI століття

Глобальне потепління змінить колір Світового океану вже в найближчі десятиліття. Екваторіальні води стануть яскраво-синіми, а райони навколо полюсів позеленіють, з’ясували вчені з Массачусетського технологічного інституту.

Причина незвичайного явища – активність фітопланктону. Автори дослідження створили глобальну модель, яка показує зростання і взаємодію різних видів фітопланктону і водоростей і реакцію екосистем на підвищення температури. Також вони з’ясували, як мікроорганізми будуть поглинати і відбивати сонячне світло, повідомляє Nature Communications.

Результати показали – до 2100 року приблизно половина загальної території Світового океану змінить колір. У субтропіках, де фітопланктону і зараз трохи, його стане ще менше. Вода буде здаватися синьою, так як її молекули поглинають майже все сонячне світло, крім блакитної частини спектру.

На високих широтах теплішає вода, що сприяє активному розмноженню організмів, тому ці райони «позеленіють» – фітопланктон поглинає блакитні хвилі і відбиває зелені.

Вчені відзначають, що ці зміни буде складно розгледіти неозброєним оком, але вони викличуть глобальні зміни в харчових ланцюжках, пов’язаних з планктоном.

Спостереження за кольором океанів ведуться з кінця 1990-х років за допомогою супутників. Коливання фітопланктону цілком природні, але з глобальним потеплінням стануть набагато масштабнішими.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ