Вчені розробили штучну «шкіру», яка надає надлюдські можливості

Група дослідників з Університету Коннектикуту і Університету Торонто розробила штучну шкіру, яка може дати її власникові надлюдські можливості. Шкіра яка розтягується оснащена багатофункціональними датчиками, які відчувають сильне магнітне поле, вібрацію або зміну тиску.

“Це нова група розумних електронних пристроїв: вони гнучкі, можуть розтягуватися, формуються і володіють унікальними сенсорними можливостями, що імітують шкіру людини. Однак нашою метою було створення пристрою з такими здібностями, яких у людської шкіри немає. Наприклад, з можливістю виявляти магнітні поля, звукові хвилі і розпізнавати потенційно небезпечну поведінку”, – стверджує співробітник Університету Коннектикуту і один з авторів роботи Іслам Моса (Islam Mosa). Результати роботи опубліковані в журналі Advanced Materials.

Штучна шкіра може мати безліч застосувань: наприклад, вона може допомогти при утилізації небезпечних матеріалів, при роботизованих пошуково-рятувальних місіях або навіть допомогти з віддаленим моніторингом охорони здоров’я. Крім того, за допомогою неї можна в деякій мірі повернути чутливість людям з ампутованими кінцівками через протези і допомогти постраждалим від опіків.

У пристрої використовується «наногенератор на основі феррофлюіда» ( multimodal ferrofluid-based triboelectric nanogenerator , FO-TENG), який являє собою еластичну силіконову нанотрубку, заповнену феррофлюідом – типом рідини з наночастинок оксиду заліза, яка може реагувати на магнітні поля. Трубка обмотана мідним дротом, щоб через неї могли проходити електричні сигнали.

Як стверджують автори роботи, «шкіра» володіє «відмінною водонепроникністю, сумісністю і розтяжністю» і може зберігати форму роками. Разом з тим розроблений пристрій ще мало схожий на шкіру як таку: команда дослідників повинна знайти спосіб зменшити профіль свого трубчастого прототипу, щоб він більше нагадував цей орган.

В очікуванні схвалення Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США ( US Food and Drug Administration ) фахівці сподіваються вивести футуристичну шкіру на ринок протягом декількох років. За словами Моса, існуючий прототип коштує менше п’яти доларів за сенсор, хоча очікується, що ринкова ціна буде вище.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ