Вчені виявили метал, який може вбивати ракові клітини зсередини

Лікувати онкологію медики пропонують за допомогою фотодинамічної терапії.

Вчені з Уорікського університету виявили, що нове з’єднання на основі іридію – металу метеоритів і ровесника динозаврів, здатне атакувати ядра ракових клітин.

Йдеться про фотодинамічну терапію. Дане лікування базується на застосуванні хімічних речовин, які називають фотосенсибілізаторами, які можуть накопичуватися в тканинах і активуватися світлом з метою отримання окислювачів. Медики, використовуючи оптичні волокна, можуть активувати ці сполуки точно в пухлині, таким чином, вбиваючи ракові клітини і залишаючи здорові клітини недоторканими.

Ідея лікування раку за допомогою фотодинамічної терапії не нова. Однак раніше в якості фотосенсибілізаторів фахівці пропонували використовувати органічні сполуки. Але останні мали ряд недоліків, починаючи від складності очищення до надто швидкого виведення з клітин. Іридій володіє фототоксичною дією і одночасно позбавлений зазначених недоліків.

Для боротьби з раком металу потрібен помічник – сироватковий альбумін, що міститься в крові людини. Іридій зв’язується з альбуміном і останній, виступаючи в якості білка-транспортера, доставляє все з’єднання в пухлину, приводячи іридій прямо до клітинних ядер.

При опроміненні синім світлом іридій не тільки красиво світиться зеленим, а й перетворює власний кисень ракових клітин в токсичну форму, яка вбиває клітини зсередини.

Дослідники вважають, що ця технологія обіцяє бути ефективною проти найстійкіших ракових пухлин і допоможе зменшити побічні ефекти хіміотерапії. Попереду випробування на доклінічних моделях.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ