Вчені знайшли записи про черницю, яка в XIV столітті створила свою копію і втекла з монастиря

Група істориків виявила в архівах Йоркського університету докази того, що в XIV столітті черниця інсценувала власну смерть. Жінка створила схожий на неї манекен, щоб втекти з монастиря і слідувати, за словами архієпископа, «шляхом похоті». Про це повідомляє The Guardian.

Згадку, написану на латині, виявили в одному з 16 важких регістрів. У записці, датованій 1318 роком, архієпископ Вільям Мелтон повідомляв декану Беверлі про прибуття з Лідса бенедиктинської черниці Жанни. За його словами, та «нахабно відкинула пристойності релігії і скромність її статі», а також «імітувала тілесну хворобу, прикинулася мертвою, не боячись за здоров’я своєї душі, і за допомогою численних спільників створила манекен, схожий на себе. Тим самим вона ввела в оману віддану послушницю, яка поховала її в священному місці».

Після цього Жанні вдалося втекти з монастиря. Невідомо, чи повернулася вона згодом. «На жаль, ми не знаємо, чим все закінчилося», – сказала Сара Різ Джонс, одна з дослідників. Вивчаючи регістри, вона і її команда сподіваються дізнатися більше про архієпископа Мелтона, який в 1319 році повів за собою армію в битві проти шотландців.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ