Вчені розповіли, як довго людина змогла б вижити на кожній планеті Сонячної системи

Незважаючи на численні проблеми і вади, Земля все ж прекрасне місце. Просто задумайтеся: барвисті заходи, теплий океанський бриз, собаки, кукурудзяні чіпси – скільки насолод! І нарешті, взяти хоча б той факт, що ми просто зараз не випаровуємося без всякого сліду. Так, життя на Землі, без сумніву, прекрасне – особливо якщо порівняти його з умовами на будь-якій з сусідніх планет.

Якщо Ілон Маск доб’ється свого, всі ми скоро будемо розслаблятися на Марсі. Але поки цього не сталося, доведеться продовжувати жити тут, на Землі. Повірте, не варто ризикувати і відправлятися в інші частини сонячної системи, перш ніж будуть реалізовані всі запобіжні заходи. Відомий американський астрофізик, письменник і популяризатор науки Ніл Тайсон пояснює, чому. Отже, перебувати в будь-якому місці в космосі – справжня катастрофа для людського організму. Більше того, навіть перебування в космосі в захисному скафандрі аж ніяк не гарантує збереження здоров’я. Іншими словами, ніде за винятком Землі ми не могли б вижити довше двох хвилин.

Ось короткий путівник по Сонячній системі, де кожен пункт закінчується неминучою смертю. Втім, є одне приємне виключення.

Сонце

Давайте почнемо з найбільш “приємного” варіанту. На Сонці, поза всяких сумнівів, ви миттєво згоріли б. «Ви просто випаруєтеся, – говорить Тайсон. – Це насправді відбулося б настільки швидко, що, швидше за все, було б не боляче. І все ж, наше світило – не краще місце для візиту».

Загальний час життя: менше однієї секунди.

Меркурій

Сторона планети, що повернена до Сонця, дуже гаряча. Максимальна температура становить близько 427 градусів за Цельсієм. І, навпаки, протилежна сторона – диявольськи холодне місце. Там мороз сягає мінус 179 градусів за Цельсієм. Тайсон пояснює, що якщо вам вдалося б опинитися просто на лінії між цими двома полюсами і обертатися між ними, можливо «ви б змогли прожити стільки, скільки зможете затримувати дихання».

Загальний час життя: близько двох хвилин.

Венера

Легко зрозуміти, що при температурі близько 482 градусів за Цельсієм, про жодні венеріанські пейзажі мови йти не може. «До речі, на Венері така ж сила тяжіння, як на Землі, тому ви зможете прогулятися, – говорить Тайсон, – тільки зовсім недовго, поки не випаруєтеся».

Загальний час життя: менше однієї секунди.

Земля

Завдяки чудовому кисню в нашій атмосфері, їжі і воді, а також усьому іншому, що робить нашу рідну Землю придатною для життя, ви можете запросто провести тут 80 років. Взагалі-то можна прожити навіть більше, якщо ви живете в «блакитний зоні», тобто в одному з декількох місць на землі, де люди, як правило, живуть довше, ніж населення планети в цілому.

Загальний час життя: близько 80 років

Марс

«Марс дуже холодний, проте, атмосфера там дуже розріджена», – говорить Тайсон, – тому інтенсивність холоду не буде такою різкою, як це могло б відчуватися, будь така температура на Землі». Завдяки дуже-дуже теплому одязі, ви могли б прогулятися по поверхні Марса до тих пір, поки б не виникла необхідність зробити вдих. Яким чином має намір вирішити цю проблему Маск, поки невідомо.

Отже, загальний час життя: близько двох хвилин.

Юпітер

Оскільки Юпітер – газоподібна планета, життя там могло б виявитися вкрай некомфортним. На – або в – цій величезній планеті, «ви назавжди занурилися б в газову атмосферу і опускалися до тих пір, поки не опинилися б розчавлені під дією гравітації».

Загальний час життя: менше однієї секунди.

Сатурн, Уран і Нептун

Як і у випадку з Юпітером, ви поринете вглиб цих газових гігантів і в кінцевому підсумку будете просто розчавлені. На жаль, навіть на кільцях Сатурна не знайдеться місця з твердою поверхнею для прогулянки, нехай і нетривалої. Так що, облом. Схоже, доведеться якось постаратися не знищити Землю.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ