Археологи відкрили похоронну камеру фараона Тутанхамона

У світі знову заговорили про прокляття Тутанхамона, яке карає тих, хто потривожив спокій фараона.

16 лютого 1923 року археологи розкрили похоронну камеру фараона Тутанхамона, а зараз знайшли не розграбовану гробницю фараона. Про це пише «altapress».

Після події 10 річної давності, через кілька місяців, помер лорд, який фінансував розкопки. У слідом за ним померли археологи, які брали в цьому участь. З 1922 по 1929 роки померли 13 осіб з числа тих, хто брав участь в дослідженнях мумії і гробниці Тутанхамона. За ними послідували 9 їхніх близьких родичів.

Потрібно взяти до уваги, що середній вік померлих учасників експедиції був приблизно 75 років. Деяким було за 80.

Крім того, «масла у вогонь» підлив Артур Конан Дойл: він публічно припустив, що гробниця Тутанхамона була якимось чином захищена.

Але чи правдою є те, що люди вмирали саме від прокляття. Смерть від малярії на початку ХХ століття була досить звичайним явищем і особливо – для людини, яка відвідала Єгипет.

Крім того, жертвою прокляття Тутанхамона не став керівник розкопок, археолог Говард Картер, а також донька лорда Карнарвона, хоча вона спускалася в склеп разом з батьком.

Напевно, тому виявлена незаймана гробниця юного фараона Тутанхамона, яка була закрита 3 тисячі років, стала справжньою сенсацією. Археологи виявили в ній більше 3,5 тисячі предметів мистецтва. Найвідоміший – посмертна маска Тутанхамона, виконана з 11,26 кг чистого золота і безлічі дорогоцінних каменів.

За словами вченого, до жертв фараона ЗМІ відносили загиблих туристів, які побували в гробниці (а туристичний потік був величезним), і навіть канарку Говарда Картера. Її з’їла королівська кобра. Багато хто побачив у цьому знак, адже кобра – династичний символ єгипетських царів.

«Європейське товариство 1920-х років любило таємничі історії. Після загадкової смерті лорда Карнарвона преса почала пильно стежити за всіма, хто мав хоча б непряме відношення до розкритої гробниці», – цитує «Медуза» єгиптолога Галину Караулову.





ІНШІ НОВИНИ