Тривали 100 секунд. Станція Mars InSight передала на Землю запис дивних звуків низької частоти

Дослідницька станція НАСА Mars InSight піднесла астрономам чергову загадку. Прилади станції 72 години назад зареєстрували на Червоній планеті дивні звуки низької частоти.

Про це заявив планетолог Корнельського університету Дон Бенфілд, як передає журнал Forbes.

За його даними, звук фіксувався протягом 100 секунд. Вчений висловив припущення, що джерелом звуку міг бути метеорит, який увійшов в атмосферу Марса або лавина, яка зійшла неподалік від місця посадки Mars InSight. Відстань до джерела звуку встановити поки не вдалося, проте експерт не виключив, що ці дані, можливо, вдасться отримати в ході подальших досліджень.

Нагадаємо, що автоматична станція Mars InSight, створення якої обійшлося в $ 828 млн, була запущена в травні 2018 року зі бази ВПС США Ванденберг у штаті Каліфорнія. Подолавши відстань у 480 млн км, вона зробила в кінці листопада посадку на поверхню Марса в 4 градусах на північ від екватора, неподалік від стародавніх вулканів – купола Гекати, гори Елізій і купола Альборо. У районі посадки існують глибокі западини – борозна Цербер, борозна Елізій і борозна Гефеста. У 550 км від місця посадки знаходиться кратер Гейл, де в серпні 2012 року опустився марсохід Curiosity .

На початку грудня 2018 року апаратура станції вперше змогла зафіксувати шум вітру на Марсі і передати цей запис на Землю. Датчики станції передали параметри коливань сонячних панелей станції, викликаних марсіанським вітром. Його швидкість становила 5-7 м/с, і дув він з північного заходу на південний схід.

Апаратура станції призначена для вивчення будови Марса шляхом замірів температури поверхні планети і реєстрації підземних поштовхів. Вчені планують отримати дані про товщину і структуру кори планети, склад її мантії, а також розмір, склад і фізичний стан її ядра.

Зв’язок з посадковим модулем здійснюється через систему далекого космічного зв’язку. Очікується, що станція пропрацює на поверхні Марса один марсіанський рік або близько двох земних років – приблизно до листопада 2020 року.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ