Вчені показали єдину безсмертну істоту на планеті

Планета Земля багата різноманітними живими організмами і рослинами. Всі вони мають свій власний цикл життя, який починається народженням живого організму і закінчується його смертю. Однак на нашій планеті існує унікальна форма життя, яка розірвала всі шаблони і цикли – безсмертна медуза. Вчені з США відкрили тварину, яка може жити вічно.

Статусу єдиної безсмертної істоти на Землі удостоїлася медуза Turritopsis nutricula. Домівкою для неї стали теплі води південних морів. Медуза має невеликі розміри тіла – 3-5 мм в діаметрі. Її безсмертя залежить від унікальної здатності – самоомолодження або зміни стану клітин до початкового новонародженого стану.

Як проходить омолодження?

Медуза, досягаючи дорослого віку, не вмирає, а покривається твердою оболонкою з хітину і занурюється на дно. Після цього вона перетворюється в поліп. Під твердою оболонкою відбувається процес оновлення клітин, який повертає організм медузи до первісної стадії. Після цього медуза виривається зі своєї шкаралупи і продовжує свій життєвий цикл, поки знову не постаріє. Цей цикл повторюється нескінченну кількість разів.

Вчені зацікавилися цим феноменом і почали його ретельно вивчати. Передбачається, що медуза навчилася керувати своїми генами і впливати на формування нових клітин. Однак вчені поки не розуміють, як живому організму вдається повертати час назад.

На даний момент відомо, що медуза і її клітини після чергового виходу з хітинової кірки перебувають в стані, як після народження. При цьому відомо, що клітини будь-якого організму старіють і не можуть оновитися або змінити свій стан.

Медуза була виявлена ​​кілька років назад, але процес вічного життя і омолодження досі ставився під сумнів. Зокрема, вчені припускали, що з хітинової кірки виходить новонароджена особина, а занурення в цю шкаралупу є способом розмноження. Однак дослідження і спостереження показали, що один і той же організм здатний оновлювати себе незліченну кількість разів.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ