Старшу за динозаврів: вчені знайшли істоту віком 500 мільйонів років

Палеонтологи після багаторічних досліджень змогли ідентифікувати загадкову істоту, яка жила на Землі сотні мільйонів років тому, задовго до ери динозаврів.
Останки представників виду, що отримав назву стілофоран (stylophoran), знаходили в скам’янілих породах ще з середини XIX століття.

Але вчені довго не могли визначити, яке місце вони займали на дереві еволюції. Лише недавно на території Марокко знайшли повний відбиток цієї істоти, що включає м’які тканини.

Знахідка дозволила встановити, що стілофорани належали до голкошкірих і були древніми предками таких сучасних видів, як морські їжаки, морські зірки, лілії і морські огірки.

Вік останків становить близько 478 мільйонів років. Вчені припустили, що вид з’явився приблизно 510 млн років тому і проіснував близько 200 млн років.

Розмір цих істот становив менше десяти сантиметрів. Скам’янілості показали, що у них, крім основного тулуба, був придаток, функції якого довго не вдавалося встановити.

Деякі вчені навіть припускали, що стілофорани були проміжною ланкою між голкошкірими і хордовими.

Нове дослідження поклало край дискусіям. Палеонтологи визначили, що в «основному» телі містився кишечник, а в відростку – судинна система. Останній діяв приблизно так само, як промені (або руки) сучасних морських зірок, тобто допомагав своєму власникові пересуватися і добувати їжу.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ