Вчені розповіли, які планети вціліють, коли “помре” Сонце

Через кілька мільярдів років (за різними даними, від 4,5 до 7) Сонце перетвориться на червоного гіганта.

На цьому етапі життєвого циклу в надрах зірок вигорає водень, утворюється ядро з гелію ​​і дуже розріджена і протяжна оболонка.

Вчені з’ясували, до яких наслідків для Сонячної системи призведе цей процес, повідомляє портал International Business Times.

За їхніми даними, через п’ять мільйонів років після того, як гелієве ядро ​​Сонця почне руйнуватися, його оболонка розтягнеться до 170 мільйонів кілометрів. Цього буде достатньо, щоб поглинути три найближчі планети – Меркурій, Венеру і Землю (відстань між світилом і нашою планетою складає 150 млн км).

Під час цього процесу океани Землі випаруються, а молекули води розпадуться на водень і кисень. Водень випарується в космос, а кисень вступить в реакцію з поверхневими породами. Атмосфера планети стане схожа на «повітря» Венери, насичене азотом і вуглекислим газом.

Марс також піддасться впливу надвисоких температур.

На думку деяких дослідників, єдиними планетами, які зможуть вціліти на цьому етапі, стануть газові гіганти. Але вони втратять свої кола, що складаються з льоду і пилу, а запаси води на їх супутниках повністю випаруються, залишивши лише мертве скелясте ядро.

Але є й інше припущення – планети, розташовані далеко від зірки, не зруйнуються і навіть стануть придатними для життя. Дослідження, опубліковане у виданні Scientific American, говорить, що коли Сонце досягне піку, температура на поверхні Плутона досягне +27 градусів Цельсія.

Оскільки у цієї карликової планети є своя атмосфера, що складається з газів, які випаровуються з поверхневого льоду, вона зможе підтримувати помірний клімат, але не дуже довго – не більше одного-двох мільйонів років, після чого знову перетвориться в крижаній світ.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ