У Єгипті знайшли стародавнього сфінкса з баранячою головою

Археологи виявили в Єгипті незвичайну фігуру сфінкса з баранячою головою. Вік скульптури, вирізаної з піщанику, становить близько трьох тисяч років.

Знахідку зробили на території стародавнього кар’єра Гебель-ель-Сілс на берегах Нілу. У період Нового царства там розташовувалася майстерня, де збереглися сотні кам’яних фрагментів з ієрогліфами і різьбленням у вигляді кобри, яка згорнулася в спіраль.

Сфінкса висотою три з половиною метра витягли з глибокої ями, куди в епоху римського панування (30-395 роки нашої ери) скидали різне сміття, повідомляє Live Science.

Експерти припустили, що його почали виготовляти незадовго до смерті фараона Аменхотепа III (бл. 1388-1351 рр. до н. е.). Після смерті правителя всі фігури, які він встиг замовити, були занедбані.

Подібні фігури, що володіють тілом лева і головою барана, називаються «кріосфінксами». За однією з теорій, вони «охороняли» некрополі, закликаючи всіх присутніх до тиші.

Пошкоджену верхівку статуї помітили серед уламків, які вкривали її з давніх часів, ще в минулому році. Протягом декількох місяців робочі розгрібали тонни щебеню, поки повністю не звільнили сфінкса.

У підніжжя статуї археологи знайшли Урей – символ королівської влади в Єгипті, стилізоване зображення богині-кобри Уаджит.

Крім того, там же знаходився маленький сфінкс, якого підмайстер міг вирізати для практики.

Навколо кріосфінкса збереглися частинки залізної стружки і дрібні осколки пісковика, залишені майстрами 3 370 років тому.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ