Вченим вдалося зафіксувати дивне сонячне затемнення

Обсерваторія сонячної динаміки НАСА (SDO) спостерігала дивне затемнення Сонця, яке можна бачити тільки на орбіті Землі. Чорний диск Нового Місяця пройшов перед сонцем, змінив курс і зробив це знову.

Під час затемнення, яке тривало трохи більше 4 годин, було покрито до 82% сонця. Технічно, це робить його кільцевим сонячним затемненням, а не повним. У максимальній фазі “Вогняне кільце” повністю оточило Місяць.

За словами астрономів дивний “подвійний” рух Місяця по сонцю є результатом орбітальної механіки. Як супутник SDO, так і Місяць обертаються навколо Землі, але з різною швидкістю. Швидкість SDO ~ 3 км/с швидша, ніж швидкість Місяця 1 км/с. SDO обганяє Місяць спочатку в одному напрямку, потім в іншому, під час затемнення.

Зображення затемнення з високою роздільною здатністю показують, що Місяць не зовсім гладкий. Маленькі виступи і нерівності, це місячні гори освітлені світлом сонячної плазми.

Такі зображення мають практичне значення для наукової команди SDO. Гострий край місячного диска допомагає дослідникам вимірювати характеристики телескопа на орбіті-наприклад, як світло відбивається навколо оптики телескопа і опорних сіток фільтра. Після калібрування можна коригувати дані SDO для інструментальних ефектів і різкості зображення сонця.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ