Американські біологи зможуть зробити людей невидимими для комарів

Американські вчені-біологи розібралися, як комарі можуть розпізнавати запах поту людини при пошуку жертви. Також вони дізналися, як зробити людей для таких комах невидимими.

«Комарі можуть шукати людей в 2 рази рідше, якщо буде блокований рецептор IR8A. Запахи, які заважають його роботі, зможуть стати компонентами засобів-репелентів. Наше відкриття допоможе людині стати невидимою для комарів », – розповів Меттью Дегеннаро, співробітник університету Флориди.

Деякі комахи, які п’ють кров шукають людину-жертву по надлишку вуглекислоти в повітрі і по запаху: у ньому комбінуються летючі молекули, які виробляються організмом а також речовини з мікрофлори. Біологи давно аналізують нюхові смаки комарів. Зараз Дегеннаро з його колегами знайшли відповідь на питання, з якої причини деякі комахи шукають людину, а не тварин. Вчені давно вважали, що вони орієнтуються на запах поту, але поки не було ясно, який компонент їх приваблює.

Зараз вчені-біологи знайшли відповідь, вивчаючи генно-модифікованих комах, у яких вони вимикали одну ділянку ДНК, пов’язану з їх нюховим органом. Вирощуючи таких комах, вчені переміщали їх в ємність, у якій була камера з сіткою, куди дослідники вводили руку або зразки людського поту.

Стежачи за кількістю комарів, які намагалися проникнути крізь сітку, біологи оцінювали дієвість терапії та роль рецепторів в розумінні запахів. Основну роль грав ген IR8A, якщо його забирали у комахи знижувалось бажання шукати жертву-людини. Вчені з’ясували, що ген розпізнає запах за рахунок присутніх в поті молекул молочної кислоти.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ