У Києві археологи знайшли вулицю 17–18 століть

У Києві на вулиці Щекавицькій під час охоронно-рятівних досліджень експедиція Інституту археології НАН України знайшла вулицю XVII–XVIII століть.

Про це повідомив директор Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Олександр Никоряк.

Дослідники повідомили, що під час робіт зібрано велику колекцію археологічних матеріалів 12–19 веков. Серед індивідуальних знахідок виділяються три давньоруські хрести-енколпіони, три свинцеві князівські печатки, мідна бляшка із зображенням Богородиці, футляр для шаблі 19 ст. тощо.

Окрім того, фіксувалися також культурні нашарування, вулиця та поховання 18–19 ст., виявлено також шари давньоруської доби (12–13 ст.).

У свою чергу, керівник експедиції, очільник відділу археології Києва Всеволод Івакін наголосив, що в обстежених горизонтах головним чином представлені культурні нашарування та археологічні об’єкти 19 ст., що утворилися після пожежі 1811 року та повного перепланування вуличної системи київського Подолу.

Науковці знайшли велику кількість монет та товарних пломб 19 ст., що характерною для припортової зони, у якій розташована досліджувана ділянка.

Також зафіксовані залишки близько десятка невеликих підвалів-комор, господарських та гідротехнічних споруд.

Розкопки розпочалися у червні 2018 року і тривають дотепер, всі знахідки обробляються, реставруються. Після чого буде підготовлено науковий звіт із описом артефактів, які будуть передані до державних музейних фондів України.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ