У Єгипті виявили дивний саркофаг і мумії віком в чотири тисячі років

Розкопки на давньому цвинтарі неподалік від Каїра принесли кілька дивовижних знахідок – єгипетські археологи знайшли тут “Мавпоподібний” саркофаг з вапняку, дві мумії всередині нього, а також кілька статуй божеств і золоті прикраси. Про результати розкопок повідомляє Міністерство у справах старожитностей Єгипту.

“Крім цього, нам вдалося знайти ще одну мумію, яка на цей раз ховалася під тонким шаром сусального золота. Вона знаходиться в украй поганому стані, і зараз і саркофаг, і тіла древніх єгиптян були передані в сховище для реставрації та захисту від подальшого руйнування” , – заявив Мустафа аль-Вазирі (Mostafa al-Waziri), керівник розкопок і глава Вищої ради у справах старожитностей.

Всі ці знахідки були зроблені на давньому цвинтарі, знайденому в околицях вапняних каменоломень у сучасного єгипетського міста Кесна, розташованого в 100 кілометрах на північ від Каїра.

Довгий час археологи вважали, що цей пам’ятник давньоєгипетської історії відноситься до відносно сучасним історичним епохам і містить в собі останки людей і матеріальні цінності часів Пізнього періоду і епохи панування Птолемеїв в Єгипті.

Приблизно десять років тому Єгипетське дослідне товариство просканувало північну частину цвинтаря за допомогою радарів і виявило, що під купами піску ховаються мастаби, а також інші споруди і артефакти часів Стародавнього царства. Як показали подальші розкопки, вони належали до п’ятої династії фараонів і швидше за все, були пов’язані з містом Атрібісе, столицею одного з номів Нижнього Єгипту, і місцевим храмом Гора.

Ці відкриття відродило інтерес до Кесне і привели до того, що на її території вже десять років ведуться планомірні і масштабні розкопки. Нещодавно єгипетські вчені приступили до вивчення північно-західної частини каменоломень, де раніше археологи не працювали.

Перші ж розкопки принесли чимало цікавих відкриттів – крім кам’яного саркофага і мумій, Вазирі і його колеги знайшли тут безліч керамічних прикрас, ваз, золотого скарабея і деякі інші прикраси з золота, ритуальні судини-канопи для зберігання органів померлих, “магічні” амулети і інші ритуальні предмети.

Кришки каноп, як відзначають вчені, були виконані в класичній манері Нового Царства, більш пізньої епохи в житті Стародавнього Єгипту. Вони були прикрашені зображеннями голови одного з трьох “синів Гора” – шакала Дуамутефа, бабуїна Хапи і сокола Кебехсенуфа.

Кожна з цих посудин зберігала конкретний орган фараона або інших знатних персон, відображала один з аспектів їх сутності та захищала, як говорили легенди Стародавнього Єгипту, їх володаря під час його подорожі в загробний світ.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ