Британський математик вирішив головоломку, яку не могли розгадати більше 60 років

Математик з Брістольського університету розробив алгоритм штучного інтелекту, який знайшов рішення діофантових рівнянь, висловивши число 33 як суму трьох кубів.

Рівняння виглядає так: k = x³ + y³ + z³. Математик Діофант Олександрійський ще 1800 років тому запропонував ланцюжок подібних рівнянь з декількома невідомими. За умовами завдання можна вибрати будь-яке ціле число від 1 до нескінченності – це буде значення k, а потім знайти значення x, y і z. Числа можуть бути як позитивними, так і негативними.

З 1950-х роках математики намагалися перевірити це рівняння для всіх значень k менше 100. Виявилося, що воно не працює з числами, які діляться на 9 із залишком 4 або 5. Таким чином виключеними виявилися двадцять два числа. Всі інші повинні були мати рішення, однак для двох чисел – 33 і 42 – знайти їх ніяк не вдавалося. Не справлялися навіть комп’ютери.

Нещодавно Ендрю Букер, професор математики в Брістольському університеті, вирішив рівняння для k = 33. Він створив комп’ютерний алгоритм для підбору x, y і z серед чисел, які більше 10 в 16-му ступені (це всі числа більше 99 квадрильйонів). Через кілька тижнів обчислень його алгоритм знайшов рішення:

Тепер залишається тільки одне загадкове число менше 100 – це 42.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ