Археологи з’ясували, що знаходиться всередині Стоунхенджа

Британські археологи з’ясували, що величезні стародавні кам’яні кола Стоунхенджа і Ейвбері, найімовірніше, є огорожами неолітичних будинків, які належали статусним сім’ям.

Про це повідомляє портал Live Science.

Вчені застосували радар, за допомогою якого вони «просвітили» грунт. Дослідження вони провели в Ейвбері, приблизно в 40 кілометрах на північ від Стоунхенджа. Там знаходяться кам’яні кола, споруджені після 3000 року до н.е. Вони нагадують знаменитий Стоунхендж. Сканування показало, що всередині кіл знаходилося кам’яне житло.

Це був великий будинок, який побудували приблизно близько 3700 року до н.е. Швидше за все, він належав одній сім’ї з високим соціальним статусом. Вчені вважають, що спочатку будинок оточувала дерев’яна огорожа, залишки якої були знайдені недалеко.

Потім замість дерев’яного частоколу з’явилася квадратна кам’яна огорожа, яку пізніше змінили кам’яні кола. Про те, що будинок існував говорить і те, що археологи знайшли всередині кола кераміку і крем’яні знаряддя епохи раннього неоліту.

Радар допоміг встановити, що південний хендж Ейвбері оточував будинок шириною близько восьми метрів. Вчені впевнені, що в Стоунхенджі всередині знаменитого кам’яного кола теж могло розташовуватися житло.

Згодом будинки були зруйновані, а кола вціліли. Їх почали використовувати для проведення ритуалів і свят.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ