Вчені: справжньою колискою людства могла бути Європа

Скам’янілості, виявлені під грецьким містом Нікіті, поставили під сумнів загальноприйняту теорію про походження людей.

Йдеться про кістки щелепи примату, що жив близько восьми мільйонів років тому, повідомляє New Scientist.

Вивчивши їх, вчені зробили висновок, що людство могло зародитися в Європі і лише потім мігрувати в Африку – це суперечить офіційній науці, але, тим не менш, може виявитися правдою.

Відзначимо, що кістки знайшли ще в 1990-х роках, але спочатку приписали Ouranopithecus – вимерлому примату, що жив в Євразії в епоху пізнього міоцену.

Але недавно команда з Університету Торонто провела своє дослідження і заявила, що ця ідентифікація є хибною.

Особлива будова іклів і коренів премолярів вказує: останки належать раніше невідомому науці виду доісторичних людей.

Ймовірно, вони були предками грекопітеків (Graecopithecus) – гомінідів, що населяли Південно-Східну Європу 7,2 мільйона років тому. Даний вид був описаний тільки в 2017 році.

Якщо теорія канадських вчених вірна, то давні предки людини могли пройти значний еволюційний шлях саме в Європі, поки сім мільйонів років назад не перебралися в Африку.

Автор дослідження доктор Девід Бігун пояснив, що в доісторичній Європі мешкали жирафи і носороги – тобто тварини, яких зараз відносять до типово африканської фауни. Якщо вони свого часу мігрували на інший континент, то і люди могли зробити те ж саме.

Ще в 2002 році вчений опублікував дослідження, присвячене знайденим в Німеччині останкам великої мавпи. За його даними, вік кісток склав 16,5 мільйонів років, тобто вони на 1,5 млн років старші, ніж найдавніші зразки зі Східної Африки.

«Це говорить про те, що людиноподібні примати і люди вперше з’явилися саме в Євразії», – вважає Бігун.

Відзначимо, що з висновками вченого згодні не всі антропологи. Багато експертів вважають, що примат з Нікіті не мав ніякого відношення до гомінідів.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ