Десятки мумій. У Єгипті виявили незвичайну гробницю

Єгипетсько-італійська археологічна місія, яка працювала в районі мавзолею Ага-Хана на Західному березі Асуана, виявила вирубану в скелі гробницю людини на ім’я Тійт.

У головній кімнаті гробниці лежало близько 30 мумій, повідомляє єгипетське Міністерство старожитностей .

Доктор Мостафа Вазирі, Генеральний секретар Вищої ради старожитностей, пояснює, що в гробниці було знайдено тіло самого Тійта, яке було укладено в прикрашений розписом дерев’яний саркофаг. Пізніше цей саркофаг розпався на частини.

Поруч були знайдені фрагменти іншого саркофага, зібравши які разом, можна прочитати цілий текст зі згадуванням імені покійного, а також заклинання і молитви, звернені до богів Стародавнього Єгипту – Хнума, Сатіс, Анукет і Хапі.

Доктор Айман Ашмаві, голова єгипетського сектора старожитностей, сказав, що гробниця складається з драбини, частково облямованої скульптурними блоками, які ведуть до похоронних залів. Вхід був закритий кам’яною стіною, знайденою на первісному місці, над сходами.

Місія знайшла також багато амфор і похоронні вази. У головній кімнаті лежало близько 30 мумій, серед яких кілька мумій маленьких дітей, які лежали в довгій бічній ніші. Також були знайдені мумії матері і дитини, складені разом.

Цікаво, що в кімнаті був виявлений дивовижний неушкоджений підрамник, зроблений з пальмового дерева і лляних смужок, яким користувалися люди, що поклали мумії в гробницю. Біля входу в кімнату були знайдені посудини, які містили бітум для муміфікації і лампу.

А біля входу в підземелля були знайдені фрагменти посмертних масок і прекрасно збережена статуетка Ба – птиці з людським обличчям, символ душі померлого.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ