Вчені: поганий нюх в літньому віці – одна з ознак швидкої смерті

Поганий нюх в літньому віці може бути симптомом передчасної смерті, як показало дослідження за участю понад 2 000 людей старше 70 років. Виявилося, що виражені проблеми з розпізнаванням поширених запахів майже на 50% підвищували ймовірність відходу з життя в наступні 10 років, в порівнянні з тими пенсіонерами, у яких нюх істотно не змінився. Причому цей зв’язок спостерігався навіть серед ззовні начебто абсолютно здорових на момент початку спостереження людей. І в цьому випадку зниження нюху збільшувало ймовірність відходу з життя, тобто появу пізніше більш серйозних проблем зі здоров’ям.

У зв’язку з цим автори дослідження вважають, що тести на перевірку нюху через деякий час стануть поширеними серед лікарів. При цьому зв’язок нюху із загальним станом здоров’я до цих пір погано розуміється наукою, і чіткого пояснення того, чому проблеми з розпізнаванням запахів наближають відхід з життя, поки немає. Є теорія про те, що погіршення нюху свідчить про якісь приховані проблеми в організмі, пов’язаних зі старінням.

В ході дослідження його учасникам давали 12 поширених запахів, при цьому кожен запах мав по 4 варіанти. Потім всіх добровольців розподілили по групах в залежності від того, наскільки гарний нюх вони продемонстрували. Подальші спостереження тривали 13 років.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ