Вчені: величезна сонячна пляма повертається до Землі

Величезна сонячна пляма AR2740 повертається до Землі і потріскує від сонячних спалахів. Обсерваторія сонячної динаміки NASA 6 травня зареєструвала ультрафіолетовий спалах класу M1 за шкалою Ріхтера. На сьогоднішній день спалах цього класу вважається найбільш інтенсивним серед тих, які спостерігалися останнім часом.

Випромінювання від спалаху ненадовго іонізовало верхню частину атмосфери нашої планети, створивши перешкоди для короткохвильових радіосигналів (в основному з частотою нижче 20 МГц) над Азією і Індійським океаном. Морські судна і радіоаматори могли помітити перешкоди в понеділок, 6 травня, близько 5:10 UT.

Сонячна пляма AR2740 в два рази більше діаметра Землі. Завдяки величезним розмірам її легко побачити в аматорський сонячний телескоп. Шахрін Ахмад з Куала-Лумпура, Малайзія, зробив фотографію 5 травня.

Ця пляма вдруге обійшла навколо Сонця. Вперше ми побачили її в квітні, коли вона виплеснула на Землю короткохвильові радіосплески. Тепер вона повернулася, така ж велика, ціла і неушкоджена.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ