Геологи виявили розшарування плит літосфери біля берегів Португалії

Морський геолог з Лісабонського університету Жуан Дуарте на зборах Європейського союзу наук про Землю представив своє дослідження, в якому зробив висновок про розшарування плит літосфери біля узбережжя Португалії.

Дуарте і його колеги вивчили дані про два землетруси: один дуже потужний землетрус 1969, що спричинив за собою цунамі, а інший – Великий Лісабонський землетрус 1755 року, коли місто було майже повністю знищене і загинули 100 тисяч осіб. Ці землетруси складно пояснити з наукової точки зору, адже цей регіон розташований далеко від тектонічних розломів. За допомогою моделювання, заснованого на сейсмологічних даних, вчені змогли підтвердити гіпотезу про розшарування плит літосфери біля берегів Португалії. За їх словами, в земній корі біля узбережжя відбуваються аномальні рухи на кордоні континентальної і океанічної літосферних плит – вони зачіпають ділянки на глибині до 250 км.

Якщо висновки вчених будуть підтверджені, то це буде перше виявлене розшарування океанічних літосферних плит і буде означати, що плита знаходиться в процесі розлому. Подальші дослідження можуть допомогти прогнозувати сейсмічні явища в цьому регіоні.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ