Вперше в космосі створили організм-мутант

Вперше астронавти на борту Міжнародної космічної станції (МКС) використали технологію CRISPR -Cas9 для редагування ДНК пивних дріжджів.

Астронавти вивчали, як механізми відновлення ДНК працюють в космосі, тому вони імітували радіаційний збиток, пише Science Alert, передає НВ.

«Насправді пошкодження відбувається на космічній станції, і аналіз також відбувається в космосі. Ми хочемо зрозуміти, чи відрізняються методи репарації ДНК в космосі від земних», – сказала Емілі Глісон з miniPCR Bio, компанії, яка розробила лабораторію ДНК на борту МКС.

Експеримент провели на пивних дріжджах Saccharomyces cerevisiae, щоб визначити, як механізми відновлення геному працюють в умовах мікрогравітації і підвищеного радіаційного фону. Технологія CRISPR / Cas9 дозволила зимітувати дію іонізуючого випромінювання на живий організм.

Хоча на своїй середній висоті 408 кілометрів МКС все ще захищена магнітним полем Землі, протягом шести місяців на борту астронавти в середньому піддаються приблизно в 30 разів більше радіації, яку людина отримує за рік на Землі. Для місії на Марс, яка триватиме набагато довше, ніж шість місяців, проведених поза захисним полем Землі, радіаційна небезпека зростає. Тому з’ясування того, як ДНК відновлюється після радіаційного пошкодження, може бути неймовірно корисним.

На борту космічної станції астронавти НАСА Христина Кох і Нік Хейг провели експеримент, успішно редагуючи геном. Потім дріжджі були залишені, щоб відновити збиток, нанесений ДНК.

Порівняння молекулярної структури ДНК дріжджів до і після цього циклу відновлення пошкоджень дозволить би вченим спостерігати, чи були які-небудь зміни в молекулярній структурі.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ