Танення льодовиків в Альпах загрожує 800 мільйонам чоловік

Потепління і зникнення альпійських льодовиків може призвести до того, що сотні мільйонів людей залишаться без доступу до прісної води, попереджають експерти.

У літні місяці льоди в високогірних районах навколо Гімалаїв випускають до 36 кубічних кілометрів води (що можна порівняти з 14 мільйонами олімпійських басейнів). Ця волога надходить в посушливі райони і допомагає вижити місцевим жителям.

Уже кілька десятиліть площа льодовиків скорочується. Але в останні роки темпи танення прискорилися – крижані шапки щорічно втрачають у 1,6 разів більше води, ніж згодом отримують завдяки снігопадів, повідомляє Nature.

Прогнози малюють нерадісну картину майбутнього. Льодовикова вода надходить, зокрема, в долину Інду, де зараз проживає 237 мільйонів чоловік.

Прискорене танення спочатку призведе до надходження додаткових обсягів талих вод, і їх споживання зросте – з’являться нові сільськогосподарські території, що вимагають поливу, будуть будуватися гідроелектростанції.

Але в перспективі, коли джерела вод почнуть вичерпуватися, це призведе до додаткового «шоку для системи».

Засухи спричинять неврожаї, масовий падіж худоби, конфліктів за ресурси і міграцій місцевих жителів.

Вчені підрахували, що потенційна небезпека може загрожувати 800 мільйонам чоловік.

У минулому столітті посуха в високогірному Азіатському регіоні привела до загибелі шести мільйонів місцевих жителів. Ця територія, також відома як Третій полюс, охоплює Гімалаї, Каракорум, Памір, Гіндукуш, Тянь-Шань, Куньлунь і Паміро-Алайськой гори. Там розташовано 95 000 льодовиків.





ІНШІ НОВИНИ