Вчені виявили затонулий доісторичний світ

Вчені Університету Бредфорда (Великобританія) виявили в Північному морі затоплений древній ландшафт, який, можливо, зберіг залишки поселень ранніх мисливців-збирачів.

Дослідники взяли проби відкладень на дні моря під час 11-денної експедиції на судні RV Belgic. Вік затонулого ландшафту зі скам’янілими залишками доісторичного лісу сягає 10 тисяч років і є частиною Доггерланду – району площею в кілька тисяч квадратних кілометрів. Він розташовувався між східними берегами Британії і материком.

Аналіз деяких зразків продемонстрував, що під морським дном знаходиться шар стисненого торфу. Це вказує на те, що в минулому тут були родючі водно-болотні угіддя, які підходять для постійного проживання людини. Однак деякі частини затоплених земель повністю покриті більш сучасними відкладеннями від найбільших річок. Проте вчені впевнені, що незабаром їм вдасться знайти сліди поселень.

Близько 12 тисяч років тому, під час закінчення останньої льодовикової епохи, Доггерланд почав звільнятися від льодовикового покриву і, в кінцевому підсумку, перетворився у велику лісисту рівнину зі стадами тварин і спільнотами ранніх мисливців-збирачів. Однак тривале танення криги призвело до затоплення місцевості близько восьми тисяч років тому.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ