Як мутує людство на Марсі: думка вчених

Колонізація Марса – один з найперспективніших напрямів сучасної космічної галузі. Однак найбільшою проблемою стануть не ракети і не системи життєзабезпечення, а самі люди, тілам яких доведеться пристосовуватися до нових умов.

Вчені всього світу націлені на те, щоб відправити людину на Марс і, можливо, навіть перетворити пустельну планету в новий космічний Едем. Навіть Ілон Маск пообіцяв відправити на Марс експедицію вже в 2024 році, не кажучи вже про те, що NASA планує впритул зайнятися марсіанською місією після чергового польоту на Місяць.

Але, незважаючи на колосальні ресурси, які вже вкладені в створення технологічної бази для колонізації Червоної планети, ми все ще досить погано розуміємо процеси еволюційної адаптації, які неминуче вплинуть на людину під час тривалого перебування в чужорідному середовищі. У недавньому інтерв’ю порталу Inverse еволюційний біолог і професор Університету Райса Скотт Соломон розповів про те, що чекає колоністів в довгостроковій перспективі і як мутації каскадно будуть змінювати їх генотип.

У січні 2018 року Соломон виступив з доповіддю на TEDx в Х’юстоні, в якій описав еволюційні зміни, які, ймовірно, зазнають перші марсіанські поселенці. Він вважає, що приблизно через два покоління їх кістки стануть міцнішими, імунна система практично повністю відмовить, вагітність і пологи будуть проходити набагато важче, зір стане короткозорим, а середня доза опромінення на кожного жителя колонії буде в 5000 разів більше, ніж у середньостатистичного жителя Землі.

Але найголовніше твердження Соломона полягає в тому, що марсіани більше не повинні будуть розмножуватися з землянами.

«Еволюція рухається швидше або повільніше в залежності від того, яку перевагу має на увазі нова мутація», пояснює професор. Таким чином, якщо мешканці Марса отримають мутацію, яка збільшить їх шанси на виживання – це буде добре, але такі гени будуть передаватися найкраще всередині закритої популяції. Крім того, контакт із землянами згодом може стати смертельним для марсіан, так само як і навпаки. Пам’ятаєте «Війну світів» Уеллса? На Марсі немає мікробів, здатних викликати захворювання, а тому імунна система марсіан просто розучиться з ними боротися і в разі зараження виявиться безсилою.

Варто зазначити, що хоч слово «мутація» зазвичай має негативне забарвлення, в даному випадку вона може зіграти людині лише на руку. Кожна нова дитина, народжена на Землі, з’являється на світ приблизно з 60 мутаціями, а на Марсі це число зросте в тисячу разів. Мутуючи, марсіани отримають життєво важливі переваги, які дозволять їм впоратися з важкими умовами чужої планети. Зокрема, у них зміниться тон шкіри для захисту від агресивного сонячного випромінювання, організм буде менше залежати від кисню, а кістки стануть більш щільними для протидії втрати кальцію під час вагітності.

Соломон також припустив, що ми можемо використовувати CRISPR для цілеспрямованої розробки таких ось корисних мутацій. Нагадаємо, що днями астронавти МКС довели, що ця методика по редагуванню генома працює навіть в космосі – так що в майбутньому генна інженерія може допомогти людині колонізувати безліч інших світів. Крім того, якщо в якийсь момент Земля стане непридатною для життя, ми завжди зможемо освоїтися і на інших планетах – навіть якщо єдиним способом довгострокового виживання стане перетворення людства в зовсім інший вигляд.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ