Вчений назвав нашестя метеликів екологічною катастрофою

Міріади строкатих метеликів “атакують” Київ і передмістя, породжуючи безліч домислів, у тому числі й досить песимістичних.

– Розміри нинішнього спалаху чисельності сонцевика рудого, схоже, гігантські, і пов’язані з монокультурою соняшнику в степовій зоні і подальшої міграцією на північ, – пояснив член-кореспондент НАН України, завідувач відділом ентомології Інституту зоології НАН України, професор Віталій Корнєєв, якого цитує Хмарочос.

Вчений називає це явище катастрофою і пов’язує його з діяльністю агрохолдингів, які роками виснажують площі монокультурами соняшнику і знищують природні резервації комах-паразитів, які стримували розвиток метеликів.

За інформацією BBC, в Україні вони відкладають яйця, гусениця росте і перетворюється на лялечку, після чого вже протягом місяця лялечки тріскають, з них виростають нові метелики.

– Як правило, метелики відкладають яйця групами і одночасно. Тому нове покоління з’являється поступово і не так масово. Однак в цьому році, як і протягом декількох попередніх, через коротку весну метелики відклали яйця майже одночасно, в перший вдалий через погодні умови день. Як наслідок, всі нові метелики з’явилися так само одночасно – після першого ж літнього дощу, – зазначив автор.

Втім, за словами відомого еколога Олексія Василюка нічого небезпечного не сталося.

– Це не знак кінця світу, війни або ще чогось! Це не диво природи і не форс-мажор. Це щорічна міграція сонцевика. Весняне покоління метеликів прилетіло з Африки. Розмножиться і їхні діти полетять назад, – пояснив він.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ