Розгадка таємниці зниклої цивілізації здивувала весь вчений світ

Мало у кого вистачить терпіння день у день займатися одноманітними і на перший погляд нудними розкопками, проте іноді вчені натикаються на воістину значущі знахідки, як це сталося в Камбоджі.

Фахівці з університету Орегона (США) зробили висновок, що Кхмерська (Ангкорська) цивілізація, яка існувала в IX-XV століттях, не була розграбована і стерта з лиця землі тайською державою Аютія, як до цього передбачалося. Вчені вважають, що імперія перенесла період занепаду, а її народ зумів адаптуватися до змінених умов.

Археологи провели розкопки в межах величезного храмового комплексу Ангкор-Ват, розташованого в Камбоджі, зведеного в період процвітання кхмерської імперії. Вони досліджували кургани, розташовані навколо комплексу, і знайшли фрагменти згорілої їжі, кераміки та інші цікаві знахідки.

За висновком фахівців, люди, які жили в околицях Ангкор-Ват, працювали в самому храмі. Результати радіовуглецевого датування продемонстрували, що місцевість навколо храму була заселена в XI столітті, до того, як Ангкор-Ват був споруджений. У XII столітті люди звели цю культову споруду, а далі була облаштована система курганів і ставків. Після цього сліди людської діяльності пропадають до початку XV століття, при цьому храм, на відміну від курганів, покинутий не був.

Надалі ці місця повторно заселили в період, в який, як і годилося, Ангкор був розграбований Аютіею, і використовувалися до XVII-XVIII століть.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ