Вчені: до 2050 року на Землі настане смертельна спека

Глобальне потепління може поставити людську цивілізацію під загрозу вже до 2050 року.

У найближчі тридцять років середня температура на планеті підніметься на три градуси Цельсія, говорить новий прогноз Національного центру по відновленню клімату в Мельбурні (Австралія).

У такому разі зміни стануть незворотними, повідомляє Breakthrough National Centre for Climate Restoration.

35% загальної площі суші, де проживає 55% світового населення, накриють «смертельні» теплові хвилі, кожна з яких триватиме понад двадцять днів, а умови вийдуть «за поріг виживання людини».

Багато екосистем будуть остаточно зруйновані, включаючи коралові рифи, тропічні ліси Амазонки і Арктику.

Північна Америка постраждає від масштабних лісових пожеж, спеки та посухи.

Великі річки Азії сильно обміліють, а нестача питної води торкнеться близько двох мільярдів чоловік.

Кількість опадів в Центральній Америці і Мексиці скоротиться вдвічі, а займатися  сільським господарством в сухих субтропіках стане неможливо.

У деяких районах, вважають експерти, хвилі спеки будуть зберігатися понад сто днів в році, а мільярд осіб стануть «кліматичними біженцями».

Єдиний спосіб уникнути таких катастрофічних наслідків, на думку авторів доповіді – вже в найближчі десять років різко скоротити викиди вуглекислого газу, а краще зовсім від нього відмовитися.

Вчені відзначили, що багато кліматичних прогнозів занадто оптимістичні, оскільки не враховують всіх факторів, які можуть призвести до ще більшого потепління. Серед них: викид парникових газів з танучої вічної мерзлоти і втрата льодовиків у Західній Арктиці. Крім того, ліси і океани втрачають здатність витягати з атмосфери вуглекислий газ.

У зв’язку з цим до очікуваного потепління в 2,4 С може додатися ще 0,6 С.

Крім того, існує п’ятивідсоткова ймовірність, що потепління до 2050 року перевищить 3,5-4 градуси Цельсія.

Відзначимо, що, за іншими прогнозами, потепління може змінитися різким похолоданням – величезні обсяги талої води, що надходять від льодовиків, змінять циркуляцію потоків в Світовому океані, і течії, які століттями «зігрівали» Європу, сильно ослабнуть.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ