Страшна знахідка: вчені виявили сліди епідемії чуми, яка охопила всю Європу

Епідемія Юстиніанової чуми (541-544 роки) була ще більш масштабною, ніж вважали історики.

Вчені з Інституту вивчення історії людства в Єні (Німеччина) встановили, що в той час по планеті «подорожував» не один, а відразу кілька штамів чумної палички, повідомляє PNAS.

Нагадаємо, чума Юстиніана отримала назву в честь римського імператора, який правив в той час. Дослідники вважають, що тоді загинуло близько ста мільйонів чоловік.

Автори нової наукової роботи зібрали фрагменти останків людей, які жили на території Європи в першому тисячолітті нашої ери, і перевірили їх на наявність ДНК чумної палички.

Експеримент увінчався успіхом – в восьми з 183 зразків збереглися сліди, придатні для подальшого дослідження.

Автори прийшли до висновку, що пандемія, яка і так вважалася однією з найбільших в історії людства, насправді була ще більш глобальною.

Вона охопила не тільки Візантію, а й європейські країни: центральну і південну Францію, Іспанію, досягла Британських островів, які лежать в декількох тисячах кілометрів від головного вогнища.

Хвороба пройшлася і по півдню Німеччини, хоча в хроніках не збереглося жодної згадки про це.

Крім того, з’ясувалося, що в кожному регіоні поширювався свій особливий штам Yersinia pestis – всі вони виходили від одного джерела, але мали відмінності.

Мутації вказали, що чума прийшла зі сходу і йшла на захід, періодично «повертаючись» і провокуючи нові спалахи смертності.

Єдиним винятком виявилася Британія, де знайшли «ранню» версію чумної палички, яка невідомо як там опинилася.

Учені поки не змогли встановити істинне першоджерело чуми. У візантійських хроніках говорилося, що «чорна смерть» прийшла з Єгипту. Фахівці мають намір продовжити свої дослідження в цій країні, а також на території колишньої Східної Римської імперії, щоб знайти відповідь на це питання.

Відзначимо, що в сучасному світі чума вже не викликає таких масштабних епідемій, але, тим не менше, до кінця ще не переможена. Експерти попереджають, що подальше потепління клімату створить сприятливі умови для поширення хвороби.

 





ІНШІ НОВИНИ