Астрономи пояснили загадкову особливість Сонця

Дослідники Мічиганського університету запропонували пояснення, чому зовнішні шари атмосфери Сонця, звані короною, набагато гарячіші, ніж поверхня зірки. Свою гіпотезу астрономи сподіваються підтвердити за допомогою космічного апарату Parker, який наблизиться до світила на рекордно близьку відстань.

Про це повідомляє видання Science Daily.

За словами вчених, через сильний нагрів сонячна атмосфера збільшується в багато разів у порівнянні з діаметром самого Сонця, при цьому температура важких іонів в 10 разів вища, ніж температура водню. У цій же зоні присутні альвенівські хвилі – хвилі плазми, які поширюються уздовж силових ліній магнітного поля і переміщаються між поверхнею і зовнішнім шаром атмосфери. В певній області (альвенівській точці) корони хвилі не можуть повертатися назад до Сонця через високу швидкість сонячного вітру.

Нижче альвенівської точки заряджені частинки зазнають на собі вплив хвиль. Вчені розрахували, наскільки далеко від поверхні припиняється нагрів іонів гелію. Виявилося, що зовнішній край зони перегріву розташовується на відстані в 10-50 сонячних радіусів.

Вчені сподіваються, що зонд Parker, запущений в 2018 році, збере дані, які підтвердять їх точку зору. Очікується, що космічний апарат досягне зони перегріву в 2021 році, коли її зовнішній кордон віддалиться від поверхні через посилення сонячної активності.

 





ІНШІ НОВИНИ