Вчені з Університетського коледжу в Лондоні знайшли імовірну причину еволюції людства. Про це повідомляє The Economist.
Доктор Френсіс Бродська і її колеги стверджують, що величезний вплив на розвиток людського виду має високовуглеводна їжа і кількість цукру в крові.
Фахівці вивчили ДНК у 25004 людських геномах, взятих з бази даних 1000 Genomes Project, де містяться зразки 26 популяцій людей з усього світу. Також були вивчені ДНК шимпанзе і генетичний матеріал неандертальців і денисівців.
Виявилося, що ген CLTCL1, пов’язаний з регулюванням рівня цукру в крові, існує в двох версіях, одна з яких більш ефективна. Крім того, він з’явився у людей тільки під час неоліту, коли людство почало вирощувати і вживати зернові культури.
Багата вуглеводами їжа почала підвищувати рівень глюкози в крові, і організму довелося еволюціонувати, створивши ефективний механізм контролю цукру в крові. Через наявність менш ефективного гена CLTCL1 з’являються проблеми з регулюванням кількості цукру, в тому числі – цукровий діабет.
Якщо вчені зможуть довести, що ефективний ген CLTCL1 став домінантним, то можна буде стверджувати, що еволюція людства триває досі.