У найбільшому кратері Землі знайшли загадкові малюнки

Вчені з Університету Фрі-Стейт (ПАР) досліджували метеоритний кратер Вредефорт, розташований в 120 кілометрах від Йоганнесбурга, і знайшли петрогліфи віком кілька тисяч років.

Цей кратер вважається найбільшим на нашій планеті. Його діаметр сягає 300 кілометрів (для порівняння – астероїд, який вбив динозаврів, залишив «вм’ятину» шириною 170 км).

За розрахунками фахівців, Вредефорт утворився приблизно два мільярди років тому при зіткненні з небесним тілом діаметром до 10 км, що летів зі швидкістю 70 тисяч км / год.

Судячи з усього, гігантський кратер ще в давнину привернув увагу людей і став місцем для різних ритуалів і духовних практик.

Вчені виявили на його поверхні петрогліфи (вирізані на камені зображення) у вигляді антилопи, бегемота і інших тварин. Також були помічені поглиблення, таємний сенс яких дослідникам розгадати поки не вдалося.

На думку учасників експедиції, малюнки створили представники народу хой-сан – це найдавніша з етнічних груп Homo sapiens, що сформувалася приблизно 100 000 років тому. Цікаво, що це плем’я досі живе на півдні Африканського континенту.

Вік петрогліфів оцінили у вісім тисяч років.

Вчені планують продовжувати дослідження і встановити, як кратер змінювався протягом тисяч років.

 





ІНШІ НОВИНИ