NASA: магнітна буря великої потужності скоро накриє Землю

«Подія Керрінгтона» – так назвали сильну електромагнітну бурю 1859 року, яка призвела до виходу з ладу всіх телеграфних систем у Європі та Північній Америці.

Видання Daily Express, посилаючись на фахівців NASA, повідомило, що аналогічна подія може повторитися в проміжку часу від наших днів до 2022 року.

За словами авторів дослідження, проведеного в NASA, в XIX в. найсильніша магнітна буря була викликана сильним спалахом на Сонці. Супроводжував її корональний викид маси, яка досягла меж атмосфери Землі вже через 18 годин після викиду, хоча зазвичай енергія Сонця доходить до нас тільки дня через три. Автори вважають, що таке явище передбачити дуже складно і воно може повторитися в будь-який момент. Якщо сонячна буря досить сильна, вона може знищити супутникові мережі, порушити електропостачання і знеструмити цілі континенти. У 1859 році північне сяйво було видно навіть на південь від Карибського моря.

Автори підкреслюють, що в даний момент жителі Землі абсолютно не готові до такого випробування, а на відновлення електричної та електронної інфраструктур можуть піти роки.

Джерело

 





ІНШІ НОВИНИ