Таємниця Чорнобиля: чому рослини не гинуть від радіації

Чорнобильська катастрофа 1986 року перетворила колись густонаселений район в величезну зону відчуження.

Але з виселенням людей ця територія зовсім не перетворилася на мляву пустелю.

Природа почала повертатися в свої права. У Чорнобилі стали розростатися популяції тварин, в тому числі тих, яких не бачили там десятиліттями – наприклад, ведмедів.

Особливо бурхливий ріст продемонструвала рослинність.

Вчені помітили, що навіть в найбільш уражених районах рослинний покрив успішно відновлювався протягом всього трьох років.

Вони провели спеціальне дослідження, щоб зрозуміти, з чим пов’язана така життєстійкість, повідомляє The Conversation.

Відомо, що більшість «частин» живої клітини можна замінити, якщо вони пошкоджені, але це не відноситься до ДНК.

При високих дозах радіації ДНК спотворюється, і клітини гинуть, при більш низьких виникають ушкодження у вигляді мутацій – клітина перероджується в ракову і починає безконтрольно розмножуватися.

Для тварин і людей подібні процеси смертельні, оскільки їх клітини і системи організму «вузькоспеціалізовані» і негнучкі. Втрата хоча б одного з ключових органів (мозку, серця, легенів) веде до загибелі.

Але рослини влаштовані по-іншому. Оскільки вони не можуть пересуватися, то повинні вміти пристосовуватися до будь-яких обставин.

Будова їхнього організм не закладається з народження, як у тварин, а змінюється в залежності від середовища. Представники одного виду, які виросли в різних місцях, можуть мати різної довжини коріння і стебла – відповідно до оточенням, світла, температури, вологості і наявності поживних речовин.

На відміну від тварин, рослинні клітини можуть ділитися на клітини будь-якого типу, які потрібні для подальшого росту організму. Тому садівники успішно вирощують цілі квіти або дерева з одного живця.

Рослини легко можуть замінити мертві клітини або тканини, які постраждали від радіації або нападу хижаків – у представників фауни регенерація працює далеко не настільки ефективно.

Хоча радіація і може викликати у рослин пухлини, мутації клітини, як правило, не здатні поширюватися від однієї частини паростка до іншої – їм заважають жорсткі сполучні перепони. Тому злоякісні утворення в переважній більшості випадків не є смертельними.

Вчені також виявили, що рослини з Чорнобиля використовують додаткові механізми захисту ДНК, змінюючи її хімію для більшої стійкості і активуючи особливі системи для її відновлення.

Автори дослідження підкреслили: під час розвитку ранніх рослин рівні природної радіації на поверхні Землі були набагато вищими за нинішні.

Очевидно, сучасні рослини можуть застосовувати стародавні захисні механізми, які сформувалися ще в ту епоху, задовго до появи людини.

 





ІНШІ НОВИНИ