У Криму виявили стегно гігантського древнього птаха, висотою в 3,5 метра

На північному узбережжі Чорного моря в одній з печер на окупованому Кримському півострові знайшли досить дивне стегно, яке належало невідомійтварині.

Палеонтолог Російської академії наук Микита Зеленков припускав, що скам’яніла кістка ноги належала малагасійському птахо-слону (Aepyornithidae), пише Science Alert.

«Однак структура кістки несподівано розповіла іншу історію», — говорить Зеленков.

Трохи більше півстоліття тому молодий біолог на ім’я Брістол Фостер розробив правило, яке описує зміни в розмірах, які відчувають деякі види, оскільки вони обмежені ресурсами невеликого простору. Без явних ознак появи великих птахів на материку Європи, палеонтологи просто припустили, що правило Фостера залишається чинним, оскільки всі європейські птиці – не більше середнього розміру.

Нове відкриття ставить під сумнів це припущення, роблячи його першою явною ознакою того, що гігантський нелітаючий птах колись мешкав на древній європейській землі.

Сама стегнова кістка приблизно відповідає розміру птпаха-слона, але є трохи більш стрункою, тобто викопний птах був бігуном. Подальші оцінки, засновані на пропорціях кістки, визначають її висоту десь близько 3,5 метро, що означає, що ми могли б уявити цю істоту — Pachystruthio dmanisensis — як високу, струнку птицю-слона.

«У нас поки недостатньо даних, щоб сказати, чи була ця істота тісно пов’язана зі страусами або іншими птахами, але ми оцінюємо, що вона важила близько 450 кг. Це — величезна маса, майже вдвічі більше найбільшої моа, втричі більше найбільшої живої птиці, тобто звичайного страуса, і майже стільки ж, скільки дорослий білий ведмідь «, — говорить Зеленков.

Дослідники вважають, що, з огляду на види тварин, знайдених в печері, вони були б поховані десь між 1,5 і 2 мільйонами років тому. Кістки Homo erectus, знайдені на схід від Чорного моря, датуються приблизно тим же періодом, тобто наші предки, ймовірно, не тільки жили з птахом на одній території, але, можливо, навіть полювали на неї.

«З людьми на хвості, не кажучи вже про хижаків, включаючи шаблезубих кішок, вовків і гієн, не дивно, що P. dmanisensis перетворився на бігуна», — пише Science Alert.

Проте, складно сказати, чи причетні представники роду Homo до вимирання цієї незвичайної птиці.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ