На британському «острові друїдів» знайшли загадкове поховання

Археологи, що досліджують острів Англсі в Уельсі (Великобританія), виявили на його території древній курган.

Вважається, що близько двох тисяч років тому на цьому острові жили жерці зниклих кельтських племен – друїди.

Поховання привернуло увагу вчених, оскільки належить до набагато більш ранньої епохи. Його вік оцінили в чотири тисячі років, повідомляє Live Science.

Острів Англсі, відділений від материка тонкою протокою Мена, буквально «усіяний» численними кам’яними пам’ятниками часів неоліту і Бронзового століття.

Найвідоміший з них – 5 000-річна гробниця Bryn Celli Ddu (в перекладі з валлійського «Курган в темнім гаї»). Її вхід орієнтований на положення сонця в день літнього сонцестояння.

Археологи розкопали його в 1928-1929 роках, потім спорудження реконструювали.

Сучасні дослідники звернули увагу на непримітний курган, розташований в 50 метрах від стародавнього пам’ятника.

Виявилося, що його звели в епоху бронзового століття, але деякі артефакти можуть бути на кілька тисячоліть старшими. Це показує, що Bryn Celli Ddu був важливим церемоніальним центром протягом дуже довгого часу.

Зараз вчені планують з’ясувати, чи збереглися всередині людські останки.

Цікаво, що острів Англсі пов’язали з друїдами завдяки єдиній згадці давньоримського історика Тацита. У тексті, написаному в середині I століття, він писав: римські легіонери, що вторглися на територію сучасної Великобританії, зіткнулися з військом кельтів. Серед них були і жерці-друїди, які вигукували прокльони на адресу противника.

Відомо, що кельти в кінцевому підсумку зазнали поразки. Але історія про друїдів була підхоплена пізнішими авторами, які представляли Англси як «центр опору» Стародавнього Риму.

Ніяких інших доказів присутності друїдів на острові і взагалі в Британії вчені до цих пір не знайшли.

Але кургани на острові, безсумнівно, використовувалися для проведення ритуальних церемоній.

Вчені виявили фрагменти кераміки і крем’яні знаряддя бронзового століття. Сканування грунту показало приховані стародавні структури, такі як колодязні круги, і артефакти, в тому числі залишки кам’яної сокири.

«Люди поверталися до цього ландшафту протягом тисяч років», – розповіли автори дослідження.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ