6000 тонн динаміту. Непомічений астрономами великий астероїд вибухнув над Пуерто-Ріко

Астрономи виявили чотириметровий астероїд за кілька годин до того, як він увійшов в атмосферу Землі. Камінь згорів, так і не долетівши до поверхні планети.

Відстеження астероїдів, що наближаються до Землі є одним із головних завдань обсерваторій по всьому світу. Днями, свою перевірку в цьому нормативі пройшла обсерваторія Гавайського університету, телескопи якої розташовані на відстані в 160 км одна від одної на різних Гавайських островах.

Як пише Futurism, астрономи помітили астероїд розміром з машину всього за кілька годин до того, як він увійшов в атмосферу Землі в точці на 380 км на Південь від міста Сан-Хуан – столиці Пуерто-Ріко, що розташована в Карибському морі.

Попри те, що космічний камінь не становив загрози для людей на Землі, така подія відбувається доволі рідко: це тільки четвертий раз в історії, коли астрономи помітили астероїд в момент прямо перед його потенційним зіткненням із Землею. Всі чотири рази відбулися в останні 11 років.

Під час першого його виявлення астероїд був трохи далі за Місяць – на відстані в 500 тис. км від Землі. Експерти з Лабораторії реактивного руху досліджень навколоземних об’єктів підрахували, що вибух чотириметрового астероїда над Пуерто-Ріко дорівнював вибуху 6 тис. тонн динаміту.

Нагадаємо, взимку 2013-го, 17-метровий метеорит вагою близько 10 тис. тонн згорів в атмосфері над Росією і Казахстаном. Руйнування метеорита, який пізніше назвали Челябінськ, викликало серію вибухових хвиль в атмосфері, потужність яких, за різними підрахунками, в рази перевищує потужність атомної бомби, скинутої на Хіросіму.

При досягненні Землі, ударні хвилі від метеорита завдали значної шкоди, через що постраждали понад 1500 осіб.





ІНШІ НОВИНИ