Вчені назвали чотири найнебезпечніших для Землі астероїди

У Сонячній системі знаходиться величезна кількість астероїдів, і орбіта деяких з них може небезпечно зблизитися з орбітою Землі.

Експерти назвали чотири космічних тіла, які, імовірно, можуть зіткнутися з нашою планетою.

Астероїд 1979 XB має значні розміри – 900 метрів в діаметрі. Він летить крізь Сонячну систему зі швидкістю 70 000 км/год і кожну секунду наближається до Землі майже на 30 кілометрів.

Європейське космічне агентство поставило його на друге місце в списку космічних загроз. Вчених турбує той факт, що орбіта астероїда нестабільна. За прогнозами експертів, він наблизиться до Землі на максимальну відстань в середині XXI століття. Але не виключено, що астероїд зробить несподіваний «ривок» з непередбачуваними наслідками.

Астероїд Апофіс, чиї розміри можна порівняти з чотирма футбольними полями, знаходиться в 200 кілометрах від Землі і кожну секунду наближається на півкілометра.

У 2029 році він «розминеться» з Землею всього на 30 000 кілометрів – це менше десятої частини відстані між Землею і Місяцем.

Якщо зіткнення відбудеться, то його потужність складе приблизно 15 000 ядерних снарядів.

Астероїд 2010 RF12 очолює список найнебезпечніших. В даний час він знаходиться приблизно в 215 мільйонах кілометрів від Землі і рухається зі швидкістю 117 935 кілометрів на годину.

До кінця століття він наблизиться до нашої планети на максимальну відстань – в 40 разів ближче, ніж Місяць. Але, на щастя, цей об’єкт відрізняється порівняно скромними розмірами – близько семи метрів в діаметрі і вагою близько 50 тонн. За прогнозами, його удар (якщо він відбудеться) буде менш потужним, ніж у Челябінського метеорита.

Астероїд 2000 SG344 може «проявити себе» вже в найближчі десятиліття. Його діаметр – близько 50 метрів. В даний час він подорожує в космосі зі швидкістю понад 112 000 км/год і наближається до Землі на 1,3 км щосекунди.

Цікаво, що період його обертання навколо Сонця приблизно збігається із земним і становить 353 дня. Тому астрономи можуть постійно тримати його під наглядом.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ