Астрономи отримали загадковий радіосигнал з далекої галактики

Дуже часто астрономи вдивляються в далекі галактики, щоб краще зрозуміти, як влаштований Всесвіт і навіть наша власна Сонячна система. Але одна з великих і далеких галактик зацікавила вчених з іншої причини: з неї прийшов сигнал, який ми змогли зареєструвати тут, на Землі. Один потужний і швидкий радіосигнал був почутий радарами в Австралії, і більше не повторювався. Хто міг його відправити?

Галактика зі складною науковою назвою DES J214425.25-405400.81 знаходиться в 4 мільярдах світлових років від нас (в мільярд разів далі, ніж від Сонця до найближчої зірки). Світловий рік – це відстань, яку промінь світла може подолати за рік. Тобто, світло або радіосигнал з цієї галактики дійде до нас за 4 мільярди років. Саме з цієї галактики прийшов сигнал – «швидкий радіосплеск», як їх називають в науковому світі. Вони настільки потужні, що з одним швидким радіосплеском в космос викидається енергія, яку наше Сонце може викинути за 10 000 років.

Швидкі радіосплески входять в число явищ, які наука поки не може пояснити.

Отримавши сигнал, астрономи почали шукати, звідки він прийшов. Їм вдалося не тільки виявити галактику, яка стала джерелом сигналу, а й звузити коло пошуку до конкретного місця в самій галактиці – в 13 000 світлових років від центру галактики. Але важливо інше: як з’явився цей сигнал?

За словами вчених, цілком можливо, що це «послання» породило одне з потужних космічних явищ: руйнування зірки або чорна діра, яка засмоктала зірку і розірвала її на частини. Звичайно, це можуть бути і послання інопланетян, але на поточний момент вчені відмовляються в це вірити. Вони вважають, що у Всесвіті достатньо потужних і незвичайних подій, здатних відправити нам подібне послання.

Швидкі радіосигнали реєструють все частіше: в минулому році їх було вже більше двадцяти. Їх головна особливість в тому, що вони, як правило, не повторюються. Але якщо хоч який-небудь сигнал повториться – будьте впевнені, телескопи усього світу будуть направлені в одну точку неба. Тому що відправити такий сигнал може і розумна істота.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ